השכרת מנוף זרוע

בשנים האחרונות השימוש במנוף עבור צרכים שונים הולך ונעשה נפוץ יותר. תנופת הבנייה בארץ יחד עם זמינות הולכת וגוברת של שירותי מנוף והובלה להשכרה, הפכו את השימוש במנופים לקל ופשוט מאי פעם. מנופים יכולים לשמש להעברת מטענים באתרי בנייה, ביצוע עבודות תיקון ותחזוקה, פינוי של פסולת או גזם וכן עבור העברת דירה או משרד. אז מה זה מנוף זרוע? איך מתפעלים מנוף זרוע ומה כללי הבטיחות שחשוב להקפיד עליהם בעבודה עם מנוף? על כך בכתבה הבאה.

מה זה מנוף זרוע?​​

מנוף זרוע הוא מנוף המותקן על גבי משאית, טנדר או טרקטור ומאפשר הרמה של מטען כבד לצרכים שונים. המנוף מורכב מבסיס המחובר למשאית, זרוע מפרקית או טלסקופית ובקצה המנוף וו הרמה (Jib או אנקול). הזרוע של המנוף היא האלמנט העיקרי המשפיע על אופן פעולת המנוף. זרוע מפרקית הינה זרוע המורכבת ממספר קורות המחוברות אחת לשנייה בדומה למפרקי הגוף ובכך מסוגלות להתקפל אחת לתוך השנייה, להיפתח לגובה רב וכן להסתובב ולהתקפל באופן המאפשר תנועה של הוו לנקודות שונות במרחב. זרוע טלסקופית לעומת זאת, היא זרוע המורכבת מאוסף של צינורות או קורות בעוביים שונים אשר מוכנסות זו בזו ונשלפות על מנת ליצור זרוע אחת ארוכה. מנופי זרוע לא נבדלים רק באופן חיבור הזרועות אלא גם באורכן הכולל וכן ביכולת הנשיאה שלהם. המנופים הגדולים והמתקדמים ביותר מסוגלים להגיע לגבהים של 40 מטרים ויותר וכן להניף משקל של מספר טונות.

מה ניתן להרים באמצעות מנוף זרוע?

אם כן, מנוף זרוע הינו כלי שימושי מאוד בהרמה של מטענים ממקום אחד לאחר. השימושים הנפוצים עבור מנוף זרוע הם העברה של ציוד בניין כבד כמו מלט, חצץ או זכוכית וכן העברה של פריטים גדולים וכבדים כמו מבנים יבילים, מכולות, מערכות מיזוג או פסולות כבדה. בנוסף, מנוף זרוע יכול להיות שימושי גם עבור העברה של תכולת דירה ואף חלק מהמנופים כוללים גם שטח אחסון על המשאית על מנת להקל על תהליך ההעברה.

מה היתרונות של מנוף זרוע על פני מנופים אחרים?​​

השכרת מנופים

בניגוד לכלים כמו במות הרמה או מנופי סולם, מנוף זרוע הוא מנוף גמיש במיוחד. זרוע ההרמה, אשר בנויה ממפרקים שונים, מסוגלת להגיע לכל נקודה ובכך מאפשרת למפעיל המנוף לבצע עבודות מורכבות גם בסביבות צפופות או בתנאים מגבילים. כמו כן, מנוף זרוע המותקן על גבי משאית או טנדר הוא מנוף נייד ועל כן ניתן באמצעותו לבצע עבודות שונות במהירות ובקלות. תהליך ההקמה של המנוף הוא קצר ומהיר ביחס למנופים אחרים והעובדה כי כולו מורכב על כלי רכב מאפשרת לו להגיע במהירות מנקודה לנקודה וכך לבצע מספר רב של עבודות בזמן קצר. יתר על כן, ניתן להחליף את הוו המותקן על זרוע המנוף בסל המיועד לנשיאת אדם ובכך להמיר אותו למנוף המסוגל לבצע עבודות בגובה. בין אם אלו עבודות תיקון או תחזוקה, תליית שלטים או דגלים וכן עבודות גיזום, מנוף זרוע הוא כלי גמיש במיוחד אשר מתאים למגוון רחב של משימות.

הפעלת מנוף זרוע - מה חשוב לדעת לפני שמתחילים?​

הפעלת מנוף זרוע, כמו ציוד הנדסי כבד אחר, היא פעולה מורכבת ואף מסוכנת. ציוד הנדסי המיועד לביצוע של פעולות מורכבות ונשיאת משקל רב הוא ציוד אשר בהפעלה רשלנית עשוי לפגוע במטען אותו הוא נושא ואף בחיי אדם. אם כן, לפני שניגשים להפעלת מנוף זרוע, חשוב לוודא שמפעיל המנוף הוא אדם מנוסה, בעל רישיון בתוקף להפעלת מנוף, שהוא ערני ובקיא בדרישות העבודה. כמו כן, חשוב לוודא שהמנוף עצמו עבר בדיקת בטיחות תקופתית ושלא נמצאו בו תקלות או פגמים אשר יכולים להפריע לפעולתו. מנופים אשר עובדים תחת עומס רב במשך זמן ממושך עשויים להינזק, ושימוש במנוף תקול הוא אסור ומסכן חיים. בנוסף, לפני ביצוע העובדה יש לוודא שהמנוף הוא המנוף המתאים למשימה – מה הגובה המקסימלי אשר המנוף נדרש להגיע אליו? מהו עומס המשקל המרבי אשר עליו לעמוד בו והאם ישנם מכשולים נוספים כמו חפצים שקשה לקשור לוו המנוף או חפצים רגישים שדורשים תשומת לב מיוחדת.

שלב ראשון - הקמת המנוף בשטח​​

01

השלב הראשון בהפעלת מנוף זרוע הוא מיקום המשאית בשטח והקמת המנוף. חשוב לוודא שלמשאית או לרכב הנושא את המנוף יש גישה לשטח מספיק קרוב למוקד העבודה וכן שהזרוע אכן מסוגלת להגיע לשם. כמו כן, בעת הנפה של משקלים כבדים, יש לגדר את שטח העבודה על מנת למנוע מעבר של עוברים ושבים. ברגע ששטח העבודה מוכן, יש לייצב את הכלי הנושא את המנוף באמצעות רגליות מיוחדות המיועדות למטרה זו. הרגליות מוודאות שהמשקל שהמנוף נושא ישען על מספר נקודות בקרקע ולא רק על גלגלי המשאית אשר אינם מסוגלים לעמוד בעומס רב מדי.

שלב שני - הרמת הזרוע אל נקודת היעד​

02

השלב השני בעבודה עם מנוף זרוע הוא הרמת הזרוע אל עבר נקודת היעד. את השלב הזה מבצע מפעיל המנוף אשר נמצא על הקרקע ומנווט את זרוע המנוף אל עבר הנקודה המתאימה. בשלב זה יכול המפעיל לזהות מכשולים בתנועת המנוף ולוודא מה המסלול הנכון ביותר על מנת למנוע פגיעה באלמנטים בסביבה. לאחר בדיקת המסלול, ניתן להתחיל בעבודת ההנפה.

שלב שלישי - העמסת המטען על הזרוע וביצוע בדיקת עומסים

03

השלב הבא, הוא העמסה של המטען על הזרוע וביצוע בדיקת עומסים. בעת הנפת המטען, יש להרימו מרחק נמוך מעל האדמה (בערך 50 סנטימטרים) על מנת לוודא שהמטען לא עובר את סף המשקל של המנוף. עבור כך מותקנים במנוף מדדי משקל מדיוקים אשר מזהירים את מפעיל המנוף במקרה של ניסיון לבצע הנפה מסוכנת. אם נראה שהמנוף אינו מסוגל לבצע את ההנפה, יש להפסיק מיד את העבודה ולחכות להגעה של מנוף בעל יכולות מתאימות. הנפה של משקל עודף יכולה לגרום לנפילת המנוף באופן אשר יסכן הן את המטען והן את האנשים בסביבתו.

שלב רביעי - עבודה שוטפת​

04

אם אכן המנוף עומד בעומס המשקל, ניתן להתחיל לבצע את העברת המטענים. לאורך כל זמן ביצוע העבודה יש לשמור מרחק מאזור ההנפה, לבצע בדיקת עומס אחרי כל קשירת מטען וכן לעבוד עם ציוד מגן מתאים.

כללי בטיחות בעת עבודה עם מנוף זרוע

כפי שכבר צוין, מנופים הם כלים הנדסיים מסוכנים ורשאי להפעילם רק מי שעבר הסמכה מתאימה ומחזיק רישיון בתוקף לעשות כן. כמו כן, לאורך כל שלבי העבודה יש לשמור על כללי בטיחות נוקשים וקפדניים על מנת להבטיח את ביטחונם של העוברים ושבים ואת שלמות המטען – גידור שטח העבודה, בדיקות בטיחות חוזרות ונשנות לציוד וכן עבודה עם ציוד מגן מתאים כמו קסדה וכפפות. יתר על כן, עבודה בגובה היא מסוכנת ועל כן, אין לבצע אותה אם תנאי מזג האוויר אינם מאפשרים זאת. רוחות חזקות עשויות לפגוע ביציבות המנוף, במיוחד אם הוא נושא משקל רב וכן שרב כבד עשוי לפגוע בעמידות רכיבי המתכת מהם בנוי המנוף.

לא יודע איזה מנוף
אתה צריך?

התקשר עכשיו לקבלת
יעוץ מקצועי!

דברו איתי עכשיו←
1
💬 רוצים להתייעץ?
Scan the code
מוזמנים לעקוב אחרינו איפה שבא לכם←
TIKTOK INSTAGRAM FACEBOOK
דילוג לתוכן